28 minuten (2.1 km)
Stadswandeling Meppel is een bewegwijzerde wandelroute van 2 km door Meppel. Meppel is een historische stad waar het rijke handelsverleden nog zichtbaar is. Het vervoer ging destijds over water en Meppel heeft, met haar vele grachten, daarin een belangrijke rol gespeeld. Enkele grachten zijn bewaard gebleven, net als de gezellige historische binnenstad met de Meppeler toren en de oude pakhuizen. De route is overal verhard.
Parkeren en OV
Er zijn voldoende parkeer…
Stadswandeling Meppel is een bewegwijzerde wandelroute van 2 km door Meppel. Meppel is een historische stad waar het rijke handelsverleden nog zichtbaar is. Het vervoer ging destijds over water en Meppel heeft, met haar vele grachten, daarin een belangrijke rol gespeeld. Enkele grachten zijn bewaard gebleven, net als de gezellige historische binnenstad met de Meppeler toren en de oude pakhuizen. De route is overal verhard.
Parkeren en OV
Er zijn voldoende parkeermogelijkheden in Meppel voor een bezoek aan de binnenstad. In het centrum geldt betaald parkeren. Het parkeerterrein bij schouwburg Ogterop is gratis. Kijk voor een overzicht opontdekmeppel.nl. De dichtsbijzijnde bushalte voor het beginpunt van de route is de halte Burg. Knopperslaan.Plan hier je reis.
Bewegwijzering
De route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk. De wandelroute is aan de hand van de bewegwijzering, ook op andere locaties op te pakken.
Honden
Honden mogen mee mits aangelijnd.
Eten & drinken
Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij een van de vele horecazaken in Meppel.
-
Van Wevershoek tot Everdoek
Van Wevershoek tot Everdoek
Dit ga je zien
Startpunt: Kerkplein 4
7941 BE Meppel
1
Stadswaag
Voormalige STADSWAAG. Klein gebouw met rechte topgevel bekroond door een ornament. De stadwaag bevind zich aan de noordzijde van de kerktoren
Stadswaag
' ].join('\n'), { id: '29934', name: 'Stadswaag', hasThumbnail: 'leaflet-popup-content__link--has-thumbnail', thumbnail: '
', url: '\/locaties\/1854268490\/stadswaag' } ), {className: 'popup-odp-poi'} ); }); }
2
Winkel Meppel 1907
Een volgens een aanduiding in de gevel, in 1907 gebouwde winkel. De in Art Nouveau-trant opgebouwde gevel maakt deel uit van een lint van grotendeels aaneengesloten winkelgevels aan de Hoofdstraat in...
Winkel Meppel 1907
3
Stedelijk Museum Meppel
De vaste collectie van het Stedelijk Museum Meppel omvat werk van de expressionistische kunstenaar Stien Eelsingh. In het Triangel Kabinet worden de marionetten, handpoppen en maskers vertoond. In de wisselexposities wordt hedendaagse kunst geëxposeerd.
Stedelijk Museum Meppel
4
Joods Monument Meppel
Vijfentwintig jaar na de Tweede Wereldoorlog werd de eerste stap gezet om een gedenkteken te realiseren voor de omgekomen joodse Meppelers. Op 30 september 1997 is er op dit nieuwe monument een...
Joods Monument Meppel
5
Winkel / Woonhuis Meppel 1896
Het winkel/woonhuis is gebouwd in 1896 naar ontwerp van P. Janzen in opdracht van A. Duitgenius. Zowel winkelpui als de gevel daarboven zijn ontworpen in de stijl van de Neorenaissance. Het...
Winkel / Woonhuis Meppel 1896
6
Wheemgebouw | vroegere Stadsherberg met Waag
Voormalige STADSHERBERG Meppel omstreeks 1880 gebouwd, genaamd ‘Het Wheem Gebouw’.Het is gebouwd in een Ambachtelijk-tradtionele bouwstijl met enige Neoclassicistische kenmerken.Het gebouw...
Wheemgebouw | vroegere Stadsherberg met Waag
7
Ophaalbrug Emmabrug
Deze ophaalbrug is bestemd voor normaal verkeer met een middengedeelte voor auto's en aan weerszijden een voetpad. De brug bestaat uit een constructie van staal met klinknagels. De balans en de bovenste...
Ophaalbrug Emmabrug
8
Pastorie Meppel 1870
De voormalige pastorie is omstreeks 1870 als blokvormig dwarshuis gebouwd in Eclectische stijl met Neoclassicistische kenmerken als beeldbepalend hoekpand op de hoek Zuideinde / Galmanspad nabij het...
Pastorie Meppel 1870
9
Pakhuis Meppel 1860
Een omstreeks 1860 in Ambachtelijk-traditionele trant gebouwd voormalig pakhuis gelegen op een zeer beeldbepalende en historisch-functioneel kenmerkende centrumlocatie aan de grachtengordel op de kop...
Pakhuis Meppel 1860
10
Sluisbrug
Ophaalbrug over de Hoogeveensche Vaart, gebouwd in 1929 in opdracht van de gemeente Meppel.De brug wordt aangeduid als Sluisbrug vanwege de situering en relatie met de eveneens beschermenswaardige...
Sluisbrug
11
Molen De Vlijt
Op 22 mei 1858 werd de pel- en runmolen ‘De Vlijt’ door brand verwoest. Nog in hetzelfde jaar van de brand werd met de herbouw begonnen, maar het werd nu een schors- en korenmolen. Het pellen van gort...
Molen De Vlijt
12
Drukkerijmuseum Meppel
Onze machines zijn iedere dag in beweging. Het Drukkerijmuseum is nog volop in bedrijf. De enthousiaste vrijwilligers geven u graag naast een uitgebreide uitleg ook demonstraties van de werkende persen.
Drukkerijmuseum Meppel
13
Pakhuis Meppel 1800
Het pakhuis is gebouwd omstreeks 1800 en ligt iets achter de rooilijn op een zeer beeldbepalende hoeklocatie aan Kerkplein in het centrum van Meppel. Tegen de achterste korte zijde is een ander pand...
Pakhuis Meppel 1800
Eindpunt: Kerkplein 4
7941 BE Meppel
Beschrijving
Startpunt: Kerkplein 4
7941 BE Meppel
Extra info
- Start je wandeling aan het Kerkplein waaraan de 600 jaar oude Grote of Mariakerk is gelegen. Aan de hand van de bewegwijzering loop je de Hoofdstraat in, de belangrijkste winkelstraat van Meppel. Sta hier even stil en kijk omhoog naar de oude gevels. Even verderop in de Touwstraat en de Woldstraat was voor de Tweede Wereldoorlog een Joodse buurt. Diverse monumenten en panelen vertellen de (tragische) geschiedenis van deze Joodse gemeenschap.
- Ook kom je terecht op de Keizersgracht die vanwege het groot aantal wevers, de Wevershoek, werd genoemd. Op het hoogtepunt van deze industrie stonden er 700 weefgetouwen en was Meppel vooral bekend om het Everdoek: een licht soort zeildoek dat onder meer werd gebruikt voor de schepen van de VOC. Op de Stoombootkade tref je één van de best bewaarde stukjes van Meppels varend verleden. Vanaf hier vertrokken de boten onder meer naar Amsterdam. De goederen die op de terugweg werden meegenomen werden opgeslagen in de vele pakhuizen.
- Dat Meppel van oudsher ook een drukkersstad was met veel drukkerijen, zie je terug in het Drukkerijmuseum dat gevestigd is in 3 oude pakhuizen. Terug op het Kerkplein is het goed toeven op een terrasje van een van de vele horecagelegenheden die Meppel rijk is.
- Op het Kerkplein wordt op donderdag al meer dan 500 jaar markt gehouden. Vroeger liep over het plein een gracht, het Kerkhofsdiep. De kerk en de toren zijn beiden bijna 600 jaar oud. In de toren staat op de duivenzolder een oud weefgetouw uit 1776. Naast de toren staat de Stadswaag. Uitgekeken op het plein? Loop dan naar de Hoofdstraat en sla linksaf.
- De Hoofdstraat is de belangrijkste winkelstraat. Blijf even staan en kijk omhoog naar de gevels van de huizen. Hieraan is te zien dat het meestal oude panden zijn, zoals het pand aan de Hoofdstraat 59. Hieronder zit nog een prachtige middeleeuwse kelder uit het midden van de 15e In de winkel kun je door glasplaten in de vloer de kelder inkijken. Blijf tijdens het wandelen nog even naar beneden kijken. Voor verschillende panden liggen zogenaamde Stolpersteine. Ze houden de herinnering levend aan de Meppeler Joden die in de oorlog zijn weggevoerd uit de betreffende huizen. Het pand op nr. 22 met de stenen trap was tot 1974 het gemeentehuis van Meppel en is nu Kunsthuis Secretarie. Kijk voor exposities en tentoonstellingen: www.kunsthuissecretarie.nl. Loop aan het eind van de Hoofdstraat rechtsaf de Kruisstraat in.
- De trapgevel uit de 17e eeuw van het huis aan de Kruisstraat 12 vraagt erom even goed bekeken te worden. Aan de Kruisstraat 15, een eindje terug, staat het Schultehuis. De Kruisstraat gaat over in de Touwstraat. Na 50 meter is links het Slotplantsoen te zien.
- In het Slotplantsoen staat het Joodse monument als herinnering aan de weggevoerde en vermoorde Meppeler Joden. Loop door tot aan het groene informatiepaneel en ga hier rechtsaf de Jodensteeg in.
- Je loopt via een van de smalste stegen van Nederland naar de Woldstraat. In de Touwstraat en de Woldstraat hadden veel Joodse ondernemers hun winkel en bevond zich de Joodse buurt. De synagoge stond op de plek van het pand met het informatiepaneel. Nadat je uitgelezen bent, loop je verder en ga je aan het eind van de Jodensteeg rechtsaf de Woldstraat in.
- In de Woldstraat kun je paar van de unieke winkeltjes bezoeken. Na 50 meter in de Woldstraat gelopen te hebben, ga je linksaf. Steek het plein De Wheem over en ga linksaf de Grote Kerkstraat in.
- De Wheem is een van de drie pleinen van Meppel. Het heeft eeuwenlang als marktplaats gefungeerd. Links staat het Wheemgebouw, vroeger de Stadsherberg met Waag. Het pand links van het Wheemgebouw is ontworpen door architect Rietveld. Steek aan het eind van de Grote Kerkstraat het plein over naar Herberg Het Plein.
- Herberg Het Plein is het oudste horecabedrijf in Meppel. In 1772 werd aan de herbergier een tapvergunning verstrekt. Aan de voorkant is een uithangbord bevestigd met daarin een Davidsster met de letter T erin. De herberg zou vroeger een Joods theehuis zijn geweest. Steek hier de straat over en wandel op de Prinsengracht rechtdoor.
- Aan de overkant is de Gasgracht waar vroeger de gasfabriek stond. Het Stokerijgebouw is volledig gerestaureerd. Ga nu voor de Emmabrug rechtsaf de Keizersgracht op.
- In 1729 woonden ongeveer 300 wevers in Meppel. Veel woonden vroeger aan de Keizersgracht, dat ook wel de Wevershoek werd genoemd. Op het hoogtepunt stonden er 4 weeffabrieken met bijna 700 weefgetouwen in Meppel. De Meppeler weversindustrie was vooral bekend om het Everdoek, een licht soort zeildoek dat o.m. werd gebruikt voor de schepen van de VOC. Bij de Zuiderbrug steek je de Hoofdstraat over naar het Zuideindigerpad en loop hier rechtdoor.
- Het appartementencomplex ‘de Looierij’ is genoemd naar een leerlooierij die hier vroeger stond. Leerlooierijen stonden altijd langs het water dat men nodig had om de huiden te spoelen. Over de houten brug wandel je direct rechtsaf de Harm Smeengekade op.
- De huizen met de rode dakpannen op nummer 9 en 11 zijn in Amsterdamse stijl gebouwd. De route leidt nu de Sluisbrug op. De brug dateert uit 1929 en is een ijzeren klinknagelbrug van het Amsterdamse type. Stop even op de brug om uit te kijken over het water en te bedenken hoe hier vroeger de vrachtschepen naar Rotterdam vertrokken. Na de brug ga je direct rechtsaf de Sluisgracht op en loop door tot de kruising.
- De Sluisgracht was ooit een drukke straat met veel kleine winkeltjes en bedrijfjes. Molen De Vlijt ook gelegen aan de gracht, torent zichtbaar boven de huizen uit. Eind 2018 is naar de verwachting de verbouwing van de molen gereed en zal deze echt Meppeler mosterd maken. Aan de overkant van het water ligt het Bleekerseiland. Vroeger lieten de huisvrouwen op de bleek hun was drogen. Ga na het water rechtsaf. Loop nu door tot de kruising. Rechts is de Stoombootkade. Steek de straat over naar het Drukkerijmuseum op de Kleine Oever.
- De Stoombootkade is één van de best bewaarde stukjes van Meppels varend verleden. Vanaf hier vertrokken de boten onder meer naar Amsterdam. De goederen die op de terugweg werden meegenomen werden opgeslagen in de vele pakhuizen en vanaf daar gedistribueerd.
- Meppel is van oudsher een drukkersstad met veel drukkerijen. Al in 1695 vestigde zich de eerste drukker in Meppel. Het Drukkerijmuseum is gevestigd in drie oude pakhuizen. Loop rechtdoor tot aan de kruising. Ga hier rechtsaf het Kerkplein op waar je weer terug bent op het oorspronkelijke startpunt van de route. Hier staat een welverdiende consumptie in een van de horecagelegenheden voor je klaar.
Eindpunt: Kerkplein 4
7941 BE Meppel
Terug naar vorige pagina